Почетна страна

СПОМЕНИЦИ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

19.5.18-1

19.5.18-2

 

      Ученици осмих разреда под утиском приче о Другом светском рату коју су слушали током другог полугођа и у знак сећања на жртве Другог светског рата, одлучили су да направе макете најупечатљивијих споменика који подсећају на овај сурови рат на нашим просторима. Израдили су макете споменика из Шумарицама, посвећеног страдању деце у тзв.*Крагујевачком октобру*1941.године и споменик посвећен жртвама холокауста у Београду, односно споменик жртвама логора Старо Сајмиште.Као и увек, наставница историје, Јелица Пендић их је наградила за овај труд и њихове радове изложила у холу школе.

 

КАДА ИГРАЧКЕ ПРОГОВОРЕ – ИНТЕРАКТИВНА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ

19.5.18

      Наши шестаци, чланови Школског форум позоришта, гостовали су у ОШ „Милан Ракић“ на Новом Београду са представом Када играчке проговоре. Повод за гостовање била је недеља против насиља коју школа домаћин сваке године традиционално обележава крајем априла.

      Ово није класична представа где глумци глуме на сцени, а публика посматра и аплаудира. Ово је представа где су сви истовремено и глумци и публика. Поносни смо на своје ученике јер су се, као и увек, одлично снашли у импровизацијама и својим идејама успели да убеде децу из публике да су компјутери и паметни телефони заправо глупи и да нема ничег лепшег од играња правим, старим и неправедно одбаченим играчкама.

Аутори и власници ове представе (сценарио, костими, сценографија и режија) су сами ученици, глумци. Њихов партнер у истраживањима и пружању подршке је Марина Копиловић.

     Захваљујемо се Душици Благојевић, професорки српског језика у ОШ „Милан Ракић“ што нас је позвала и омогућила нам да дамо свој допринос у борби против електронског насиља.

     Браво за децу – глумце и публику!

     Делић атмосфере и галерију слика можете видети кликом на овај линк:

https://padlet.com/marinakop64/6f5ybqxecwv0

Уџбеници за први и пети разред

Списак уџбеника за први разред можете погледати кликом на слику :

преузимање

Списак уџбеника за пети разред можете погледати кликом на слику :

petaci-1-222x160

 

 

ГРАЂЕВИНЕ СТАРОГ РИМА

11.5.18-1

      Задивљени архитектуром пространог Римског царства, ученици петих разреда су правили макете најупечатљивијих грађевина античког Рима-колосеум и тријумфалне капије. Колосеум је био арена у којој су се одигравале битке гладијатора, а тријумфалне капије су биле споменици посвећени победама римских царева. Наставница историје Јелица Пендић и њени петаци су и овога пута своју креативност показали на изложби у холу школе.

СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА У СРЕМЦУ

Ученици шестих разреда који су у првом полугођу посетили Смедеревску тврђаву, сада су након научене приче о крају српске средњовековне државе, направили макете тврћаве коју је изградио деспот Ћураћ Бранковић уз помоћ супруге, византијске принцезе, Ирине Кантакузине. Деспот је по тврђави добио надимак Смедеревац, док је његова жена која је свакодневно надгледала радове на тврђави и терала људе да је граде даноноћно, названа Проклета. Смедеревска тврђава је једина равничарска тврђава у Европи, а граћена је по узору на цариградске бедеме. Наставница Јелица Пендић је и овога пута радове својих ученика представила као малу изложбу у холу школе.

април1а 

Опширније: СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА У СРЕМЦУ

претрага

Бројач

2279774
Данас
Јуче
Ове нед.
Претх. нед.
Овог месеца
Претх. месеца
Укупно
132
1601
1733
2244732
79504
50775
2279774

Your IP: 3.129.247.196
Server Time: 2024-04-29 01:45:19