Посета изложби Српски краљевски портрети 1804-1941

29.12.1a 

На идеју наставница историје Мирјане Милошевић и Јелице Пендић и наставнице ликовне културе Бранкице Кончаревић, а у оквиру слободних активности Свакодневни живот у прошлости и Цртање, сликање и вајање, организована је посета изложби Српских краљевских портрета у Дому Јеврема Грујића. Изложба је посвећена двема нововековним српским краљевским породицама, Обреновићима и Карађорђевићима. На изложби су представљена дела великана српског сликарства-Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића и других уметника који су портретисали чланове краљевских породица.Уз портрете и фотографије на изложби су заступљени и уметнички и лични предмети који су припадали овим породицама.Ученици шестих и седмих разреда су са одушевљењем испратили причу о овим двема породицама и пуни утисака и сувенира вратили се кући.

Опширније: Посета изложби Српски краљевски портрети 1804-1941

Признање и похвала за наше младе спортисте

plaketaБеоградска асоцијација за школски спорт додељује плакету основној школи "Стеван Сремац" као најуспешнијој основној школи градске општине Палилула у школској 2018/19. години по учешћу и пласману на школским првенствима града Београда. 

 

Браво  за наше младе спортисте и наравно браво за наше наставнике.

Опширније: Признање и похвала за наше младе спортисте

Аја Софија

sofija

Ученици шестих разреда који су учили историју Византије уз помоћ наставнице Јелице Пендић, одлучили су да оживе најлепшу грађевину Источног Римског царства, чувену Свету Софију.Рад на макетама је био крајње забаван, а изложба је приказана у холу школе. Аја Софија или Црква Свете Мудрости била је највећа црква у Византији. Саграђена је у време цара Јустинијана у Цариграду и представља једно од највећих градитељских достигнића Византије и целог средњег века.

Опширније: Аја  Софија

ЗИГУРАТИ и ПИРАМИДЕ

ziguratiУченици петих разреда су уз подршку наставнице историје Јелице Пендић припремили изложбу аритектонских грађевина Старог Истока. На изложби своје место су нашле египатске пирамиде и сумерски зигурати или тзв.степенасте, односно терасасте пирамиде.

Опширније: ЗИГУРАТИ и ПИРАМИДЕ

Прародитељка

pra2

Ученици петих разреда правили су у оквиру историјске секције правили реплике чувене фигуре из Лепенског Вира, зване –Прародитељка-Археолошко налазиште Лепенски Вир налази се близини Доњег Милановца, и средиште једне од најзначајнијих праисторијских култура.

Опширније: Прародитељка

претрага